Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Liselot (34) en Koos de Koala inspireren kinderen om goed voor de aarde te zorgen

21 dec, 2020 | Klimaathelden

Tijdens een reis door Australië met vrienden werd ze gegrepen door klimaatverandering. Door het zien van uitgestorven koraal, ontbossing en bosbranden heeft Liselot zich nu volledig gestort op een nieuw ideaal: bewustzijn creëren over de aarde en hoe we hiermee om moeten gaan. Met haar kennis en ervaringen uit de tv-wereld heeft ze samen met een vriend Koos de Koala ontwikkeld. Het gaat om zo vroeg mogelijk ‘zaadjes’ planten en dat begint bij kinderen. 

Over Liselot

  • Woont in Amsterdam, heeft Twentse roots
  • Zoekt het liefst elk stukje groen op in de stad
  • Perfectionisme is haar kracht en soms ook een valkuil
  • Houdt van gezelligheid, etentjes, koken, festivals, maar vooral van vrienden en familie om zich heen

Wie is Koos en hoe inspireert hij kinderen?

Met Koos de Koala ontdekken kinderen samen met hun ouders hoe en waarom we lief moeten zijn voor onze aarde. Tijdens onze reis door Australië, is het idee van Koos ontstaan. Een koala is het symbool van Australië, maar ook van klimaatverandering. Het is een bedreigde diersoort, met name door boskap en bosbranden. Dat laten we ook zien in de verhalen van Koos, die door ontbossing zijn huis is kwijtgeraakt en op zoek moet naar een nieuwe plek om te wonen. 

Grote milieuproblemen worden met Koos de Koala klein en toegankelijk gemaakt. Dat doen we op verschillende manieren. Door middel van een boekenreeks en YouTube-serie voor kids, maar we zijn er ook voor ouders en volwassenen. Op Instagram willen we van Koos dé nieuwe groene influencer maken. Hij deelt groene tips en leuke weetjes om het net iets ‘groener’ te doen. In de YouTube-serie ‘Koos & Moos’ gaat Koos op avontuur met zijn mensenvriend Moos en leren ze van alles over de natuur en het milieu. En Koos laat zien dat je zelf meer kunt doen dan je denkt. Zo is het prentenboek interactief: Op elke pagina kunnen kinderen op zoek gaan naar troep in de natuur (dat daar natuurlijk niet hoort) en krijg je tips om bijvoorbeeld ontbossing tegen te gaan.

Koos de Koala

Het avontuur van Koos de Koala lees je in zijn eerste boek ‘Koos zoekt een huis’. Zijn avonturen gaan verder in een boekenreeks over verschillende thema’s rondom natuur en milieu. Verder is er een YouTube-serie en liggen er nog veel meer toekomstplannen. Meer weten over Koos de Koala? Kijk op www.koosdekoala.nl

Wat is duurzaamheid volgens jou en wat doe je hiermee?
Bij mij is het duurzaamheidsbesef pas gekomen op mijn 26ste. Dat is laat. Ik wou dat ik vroeger een ‘Koos’ had gehad. Ik ben absoluut geen heilig boontje. Eet wel eens vlees, sta te lang onder de warme douche en ik reis graag. Maar juist met kleine stapjes kom je een heel eind, is mijn overtuiging. Ik ben niet van de drastische aanpak, gooi niet ineens het roer helemaal naar links. Ik geloof in het bewustzijn over de dingen die je doet in je dagelijks leven. Dit doe ik bijvoorbeeld door minder vlees te eten, met de fiets te gaan in plaats van de auto en het licht uit te doen als je niet in een ruimte bent.

Bij mij is het duurzaamheidsbesef pas gekomen op mijn 26ste. Dat is laat. Ik wou dat ik vroeger een ‘Koos’ had gehad

Waarom vind je het belangrijk om op een duurzame manier te leven?
Je hoort heel vaak ‘Wat kan ik nou doen aan klimaatverandering?’, en misschien denk je het zelf ook wel eens. Maar als iedereen zo denkt, verandert er niets. Hoe meer mensen bewust worden, hoe eerder mensen kunnen en willen aanpassen. Wanneer iedereen zijn of haar steentje bijdraagt, kunnen we wél een verschil maken. Want alle clichés op een stokje; alleen samen kunnen we werken aan een duurzame toekomst.

Heb je tips voor onze volgers die graag in gesprek willen gaan over klimaat met een kind in hun omgeving?
Klimaatverandering is voor volwassenen al erg moeilijk te bevatten, maar voor kinderen kan dit concept onbegrijpelijk zijn. Wat is klimaatverandering? Wat gebeurt er allemaal op de wereld? En bovenal: waarom doet niemand er iets aan? Koos helpt om dit uit te leggen. Het prentenboek en de serie geven een aanknopingspunt om met een kind in je omgeving te praten over dit onderwerp. Door de mooie illustraties en beelden leef je helemaal met hem mee en ga je van Koos houden. En wanneer je van iets houdt, wil je het ook beschermen.

Wat zijn jullie toekomstplannen voor Koos de Koala?
Achter Koos de Koala zit ‘Zoobiyoo’, een start-up met een groot ideaal. Wij willen bewustzijn creëren over onze aarde en hoe we hiermee om moeten gaan. In een kleurrijk en eenvoudig jasje, zodat niet alleen kinderen, maar ook volwassenen het leuk vinden. Zoobiyoo heeft grote dromen en doelen. Er komt een boekenreeks aan, nieuwe seizoenen van Koos & Moos – die aansluiten bij de thema’s van elk boek. Duurzame producten, educatie op scholen en met als stip op de horizon: een keurmerk maken van Koos. Onze missie is geslaagd wanneer de milieubewuste, constructieve manier van opvoeden en denken het nieuwe normaal is geworden, en we dus als organisatie niet meer nodig zouden zijn.

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws