Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Jongerenparticipatie in klimaatbeleid: Nederland deelt ervaringen op COP25

12 dec, 2019 | Actueel

Tot en met zaterdag 14 december vindt in Madrid de klimaatconferentie COP25 plaats. Ook de Jonge Klimaatbeweging werd hier vertegenwoordigd door YES-DC die een workshop gaf over jongerenparticipatie in het klimaatdebat. Niet alleen wij in Nederland, maar steeds meer jongeren van over de hele wereld zien de dreiging van klimaatverandering. Samen streven we daarom naar ambitieuzer klimaatbeleid. Tijdens de workshop zijn de Nederlandse ervaringen over jongerenparticipatie gedeeld en is het gesprek aangegaan met deelnemers uit andere landen.

 

Jongerenparticipatie in het klimaatdebat

“Jongeren zijn de voornaamste reden dat ik nog hoop heb om het klimaatprobleem op te lossen,” zo stelde Kitty van der Heijden, directeur-generaalinternationale samenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. “We hebben nog vijf jaar de tijd om het tij te keren en wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot anderhalve graad. Mijn generatie gaat de verandering niet brengen.” Serieuze jongerenparticipatie is dus cruciaal.

In de workshop van YES-DC is gefocust op de verschillende vormen van jongerenparticipatie in Nederland en buitenland. Zo zijn initiatieven uit onder andere Zwitserland, Brazilië, Kenia en Taiwan gepresenteerd. Bij de Nederlandse voorbeelden van jongerenparticipatie is naast de Jonge Klimaatbeweging ook aandacht besteed aan Studenten voor Morgen, De RLI, de Klimaat – en Energiekoepel (KEK) en de Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling van de NJR. De ervaringen van de Nederlandse jongerenorganisaties zijn samengevat in deze publicatie. 

 

Jongeren internationaal betrekken

“We moeten een manier vinden om jongeren niet alleen nationaal, maar ook internationaal structureel te betrekken. Het symbolisch uitnodigen van jongeren is daarin niet genoeg: het moet gaan om een inhoudelijke bijdrage,” aldus Eefke van de Wouw, VN Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling namens Nederland. “En het is aan ons als jongeren om beleidsmakers te helpen om te laten zien hoe dat kan.”

Ook Evelyn Hsiao-Chien Chou uit Taiwan pleit voor internationale betrokkenheid: “Jongerenorganisaties kunnen nog veel meer samenwerken om elkaar te inspireren en verder te helpen, zowel nationaal als internationaal. Technologie en sociale media maken dat jongeren dat sneller en effectiever kunnen dan de meeste beleidsmakers van dit moment.”

 

We Are Tomorrow Global Partnership

Ook de Jonge Klimaatbeweging erkent dat het belangrijk is om goeie banden te hebben met internationale jongerenorganisaties. Daarom zijn wij in 2019 het We Are Tomorrow Global Partnership gestart met Oeganda, Bangladesh, Chili, Egypte, Mexico, Nigeria, Zuid-Afrika, India en Qatar. Samen met het Climate Campaign Team van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken (MoFA) willen we jongerenorganisaties in de bovengenoemde landen helpen hun eigen visie op een duurzame wereld in 2050 te formuleren. Op basis van deze visie kunnen zij vervolgens de verhoging van klimaatambities in eigen land realiseren door lokale besluitvormers te beïnvloeden.

De Jonge Klimaatbeweging werkt hard aan deze realisatie en hoopt ook in 2020 het aantal samenwerkingsverbanden uit te breiden binnen en buiten Europa. Benieuwd naar de visie op 2050 van de Jonge Klimaatbeweging? Die vind je hier!  

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws