Op haar blog ANNA Online deelt studente Anne Kessels tips om duurzamer te kunnen leven. Zo schrijft ze over vegetarische en vegan recepten, kleding – met name slow-fashion – en andere lifestyle producten. Met haar blog wil ze andere mensen inspireren en handvaten bieden om aan de slag te gaan met mileuvriendelijkere alternatieven.
Over Anne
- Volgt de master Communication, Health and Life sciences in Wageningen
- Houdt ervan om creatief bezig te zijn en Netflix series te kijken
- Probeert zo duurzaam mogelijk te leven
- Vindt het wel lastig om minder lang te douchen en rijdt af en toe nog in de onzuinige auto van haar vriend
Wanneer is je interesse in duurzaamheid begonnen?
Mijn ouders hebben me opgevoed met ‘geen afval in de natuur gooien’ en ‘alleen kleren kopen als je het echt nodig hebt’, dus dat heeft er altijd wel ingezeten. De diehard interesse is pas 2-3 jaar geleden gekomen. Toen merkte ik dat ik steeds meer belangstelling kreeg in duurzaamheid. Het is dus langzaamaan ontwikkeld, omdat ik me erin ging verdiepen.
Ik wilde mijn interesse voor communicatie combineren met duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Soms lijkt het alsof ik er laat mee was, omdat kinderen die nu op de basisschool of middelbare school zitten er al super veel mee bezig zijn. Ik had dat helemaal niet op die leeftijd, maar dat ligt misschien ook aan de tijd waarin we nu leven.
Hoe kwam je er bij om een blog over het onderwerp te beginnen?
Er is van alles te vinden op heel veel verschillende plekken. Ik vond het leuk om dit in één website samen te brengen en te combineren met het delen van mijn eigen zoektocht.
Wat vind je belangrijk aan duurzaamheid?
Als we de aarde zo willen houden met ons als mensen, én alle dieren en alle planten, dan moet er echt iets veranderen. Uit heel veel onderzoeken komt naar voren dat dit nodig is en dat de mens hier invloed op heeft. We moeten er met zijn allen voor gaan. De verantwoordelijkheid ligt niet bij een partij, iedereen moet een steentje bijdragen. Door duurzamer te leven wil ik mijn steentje bijdragen en hoop ik dat anderen ook geïnspireerd raken dankzij mijn blog.
Wat was de moeilijkste verandering om je leven duurzamer te maken?
Over het algemeen is het de mindset. Je bent gewend om een bepaald leven te leiden en opeens moet je over veel meer dingen nadenken. Daar gaat meer tijd inzitten. Ik heb dat vooral gehad met eten. Een aantal jaar geleden at ik uit gewoonte elke dag vlees. Dat is niet nodig. In het begin moest ik hierover nadenken en er bewust mee bezig zijn. Vandaag geen vlees, morgen ook niet en dan misschien een dagje wel. Nu ben ik op een punt dat ik niet meer zo’n zin in vlees heb. Dat gevoel groeit.
Wat zijn jouw eerste stappen geweest om duurzamer te gaan leven?
Een van mijn eerste stappen waren minder vlees eten en kleding kopen. Ik kocht al niet vaak nieuwe kleding, maar nu skip ik ook de fast-fashion winkels. Het begon met het kopen van een wat duurder t-shirt of broek van hogere kwaliteit. Dat heb ik liever dan goedkope kleding die je na een jaar of minder weg kan gooien. Ik was dus niet meteen bezig met slow fashion, maar ik was wel bewuster in mijn kledingkeuze.
Wat is slow fashion?
Bij slow fashion ligt de focus niet op het meegaan van alle nieuwe trends in het jaar en zo het uitbrengen van veel nieuwe kledinglijnen, zoals bij fast fashion wel het geval is. Fast fashion kleding is vaak goedkoop en van mindere kwaliteit. Voor slow fashion kleding betaal je een eerlijke prijs. In de productie is rekening gehouden met mens, dier en milieu. De kleding gaat langer mee en past daarom bij een duurzamere lifestyle.
Bekijk hier Anne’s blog over het verschil tussen fast en slow fashion.
Zoek om duurzamer te leven naar een gebied waar het nog niet zo veel pijn doet om je aan te passen.
Wat zou je willen zeggen tegen mensen die nog niet zo bezig zijn met duurzaamheid?
Het is belangrijk dat mensen bewuster worden. Veel mensen zien in dat er klimaatverandering gaande is en dat er wat aan moet gebeuren. Maar als dan puntje bij paaltje komt, doen ze zelf nog niet zo veel. Natuurlijk is het moeilijk en moet je ook vanuit bedrijven en de overheid de goede richting in gestuurd worden, want je kan niet buiten het systeem leven. Toch helpt het als mensen er bewuster mee bezig gaan. Dat kan ook met kleine stapjes.
Heb je dan ook tips voor mensen die duurzamer willen gaan leven?
Zoek naar een gebied waar het nog niet zo veel pijn doet om je aan te passen. Als je super graag vlees eet, snap ik dat minder vlees eten een moeilijke stap is. Vind je het bijvoorbeeld toch al niet zo belangrijk om altijd nieuwe kleding in je kast te hebben, kun je ook meer focussen op bijvoorbeeld het gebied van kleding en eens wat kopen bij een duurzaam merk of tweedehands vintage.