Een van onze jongste klimaathelden, Joep, heeft een plan gemaakt om een groene muur van minimaal 20 vierkante meter te bouwen bij zijn school, het Maerlant-Lyceum in Den Haag. Al anderhalf jaar is hij bezig met informatie verzamelen. Nu hij weet wat de mogelijkheden zijn en hoe subsidie precies werkt, gaat hij dit jaar zijn plan neerleggen bij de leraren en de rector. Zijn droom is dat de groene muur er staat voordat hij geslaagd is.
Over Joep
- Zit in de vijfde klas van het Maerlant-Lyceum in Den Haag.
- Buitenschoolse activiteiten: ecoteam, debatteam, robotica team, JOVD-lid, vrijwilliger bij de voedselbank en zit in de finales van MEP (Model European Parliament) Zuid-Holland.
- Is een ‘pescotariër’ maar niet spotless, 3x per jaar eet hij nog vlees.
- Leeft bij de quote ‘Learn like you live forever and live like you die tomorrow’.
Hoe is je interesse voor duurzaamheid ontstaan?
Op jonge leeftijd nam mijn vader mij mee naar verre landen. Dat was natuurlijk niet altijd het beste voor het klimaat maar dat heeft wel een grote impact op me gehad. Ik heb armoede en vervuiling in steden gezien, maar ook de mooiste natuur en dieren. Dat verschil heeft me aan het denken gezet. Natuur is namelijk prachtig en ik vind het belangrijk dat het zo blijft. Zo’n trip naar een ver land was niet het enige wat me raakte. Mijn oma was bioloog en liet mij altijd alles zien. Daar komt een deel van mijn waardering voor de natuur ook vandaan.
Waarom wil je graag een groene muur maken?
Hoe meer stad er in een gebied komt, hoe meer de natuur en de dieren daarop moeten inleveren. Hoe drukker een land wordt, hoe meer groen het verliest. Groen wil je niet verliezen. Dat is waarom ik doe wat ik doe. We kunnen de stad niet meer teruggeven aan de natuur, maar we kunnen de stad wel groener maken.
Een groene muur is verder goed want het neemt CO2 op, maakt zuurstof aan en kan overal neergezet worden. Het is sowieso mooier om te zien, vanwege de planten en je geeft de natuur meer vrij spel. Het trekt insecten aan en vervolgens vogels. Dat is de natuurlijke kringloop.
We hebben een huis, dat is de wereld, waar we met zijn allen in wonen. Het is gewoon oneerlijk als we dat huis niet schoonmaken. Of buurman Joop het wel of niet doet, jij hoort het gewoon te doen.
Hoe is het plan tot stand gekomen?
Onze school doet mee aan het Eco-schools project, wat scholen stimuleert om duurzamer te worden. Ik ben lid van het ecoteam en op een Eco-schools-dag zijn we bij een andere school langs gegaan waar al een groene muur staat. Ik werd meteen verliefd op dit idee. Toen ben ik gaan kijken wat de mogelijkheden zijn, heb ik met mensen van de ouderraad erover gesproken, anderen om advies gevraagd en ben bij de gemeente langsgegaan. Daarna heb ik foto’s van de school gemaakt om te kijken bij welke muren het het effectiefst zou zijn.
Het is ambitieus om met zoiets groots te beginnen. Er is al eerder zo’n idee geweest. Dat is stuk gelopen, maar dat maakt het voor mij alleen maar leuker om ermee door te gaan. Daarnaast zijn mijn vrienden en medeleerlingen vaak sceptisch tegenover plannen van het ecoteam. Dit motiveert mij alleen maar meer, want het laat zien hoe hard het nodig is.
Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jou?
Als ik in mijn omgeving kijk merk ik dat mensen klimaatverandering niet zien zoals het is. Als er een monster voor je deur staat zou je denken dat je daar iets aan zou doen. Nu staat er een monster voor onze deur, alleen beseffen we het niet. Ik ben bijvoorbeeld de enige die geen vlees eet in mijn familie en dat is best deprimerend, maar elk kleine beetje maakt uit.
We hebben een huis, dat is de wereld, waar we met zijn allen in wonen. Het is gewoon oneerlijk als we dat huis niet schoonmaken. Of buurman Joop het wel of niet doet, jij hoort het gewoon te doen. Het is een kinderachtig excuus om te zeggen dat de ander het eerst ook moet doen. Ontloop niet je verantwoordelijkheid, neem je verantwoordelijkheid.
Wat maakt het moeilijk om duurzaam te leven?
De grapjes over onze houding tegenover het klimaat. Je wordt afgeschilderd alsof je alleen maar dramt, want klimaatverandering is niet waar en onzin, en mensen vinden het suf. Als ik vertel dat ik geen vlees eet, hoor ik vaak een grap zoals: “dan eet ik wel 2x zoveel vlees vandaag.”
Hoe probeer je jouw leeftijdsgenootjes toch te inspireren om duurzamer te zijn?
Heel veel heeft te maken met een routine, dingen die we gewend zijn. Het is heel moeilijk om al het slechte gedrag tegenover klimaat eruit te werken, want dan laat je eigenlijk gewoon leegte achter. Ik denk dat je het slechte gedrag met leuke dingen moet opvullen. Met het ecoteam proberen we hier dingen voor te bedenken. Al 2 jaar op rij organiseren we bijvoorbeeld een week zonder vlees op school. Dan wordt er een week lang fruit uitgedeeld.
Heb je een tip voor mensen die duurzamer zouden willen leven?
Zelf duurzaam leven is best makkelijk. Zoek gewoon op internet op wat je kan doen en denk echt na, want het makkelijkste om duurzaam te leven is goede keuzes maken. We leven in een kapitalistisch systeem en daarin is niemand zo machtig als de consument. Als jij kiest voor iets duurzaams in plaats van iets niet-duurzaams, ben je al heel goed bezig. Want als ieder ander persoon dezelfde keuze maakt, is er alleen maar vraag voor de duurzame dingen en daardoor zal het aanbod ook duurzamer worden. Als je zelf echt iets groens wil starten kan het overweldigend zijn. Zoek dan vooral hulp. Dat heb ik ook gedaan.