Na zijn studie heeft Jan samen met zijn compagnon Wout het bedrijf KarTent opgericht waarmee hij kartonnen tenten maakt voor op festivals. Elk jaar laat één op de vier festivalbezoekers in Nederland hun tent achter omdat de prijs van een tent heel laag ligt. De KarTent kan voor veel minder CO2 worden geproduceerd en achteraf hergebruikt of volledig gerecycled worden. Sinds de coronacrisis is het bedrijf nog veel meer producten van karton gaan maken.
Over Jan
- Studeerde Bouwkunde in Delft.
- Schaatst in zijn vrije tijd.
- Probeert wel eens dingen zoals een week zonder plastic.
- Is geen activist, maar kan met vol ongeloof kijken naar hoe “de dingen” gaan.
- Zoekt graag naar oplossingen voor iets wat nog niet duurzaam is.
Hoe kwam je op het idee om een tent van karton te maken?
Voor mijn afstuderen heb ik voor Rijkswaterstaat een kartonnen strandhuis ontworpen. In mijn onderzoek ontdekte ik op hoeveel manieren je karton kan gebruiken. Met dat idee ben ik naar YES!Delft gegaan, een bedrijf dat helpt met het opzetten van startups. Daar kwam ik Wout tegen, die me een foto liet zien van van de extreme hoeveelheid tenten die achterblijven op festivals. Zo kwamen we samen op het idee om KarTent op te richten.
Intussen staan we op festivals als Defqon Intents en Paaspop. De eerste paar festivals was het flink aanpoten en stonden we met onze enkels in de modder. Het opzetten van een tent duurde soms lang, omdat er zoveel mensen vragen stelden, zoals ‘is het wel waterdicht?’ en ‘is het wel comfortabel?’.
Van boom tot krant: de kartoncyclus
Hoe vaak kan je een stuk karton opnieuw gebruiken tot je er niets meer aan hebt? Vezels van karton kunnen zeven keer opnieuw gebruikt worden, vertelt Jan. Dan tel je het hele proces mee, van boom tot aan het reclamekrantje. Elke recyclecyclus worden de vezels iets korter en de sterkte iets minder. Als je verse houtvezels aan karton toevoegt, dan wordt de cyclus langer.
Wat is er duurzaam aan een kartonnen tent?
Vergelijk het met een normale tent: die wordt gemiddeld van wel 26 materialen gemaakt en het type plastic is bovendien vaak niet recyclebaar. De tenten worden in China gemaakt dus ze moeten ook nog worden verscheept. Festivalgangers kopen zo’n tent en vervolgens laat wel één op de vier hem na één keer gebruik achter op het terrein. Onze materialen komen gewoon uit Nederland: oud papier en wat houtvezels. Het karton heeft geen coating. Mensen kunnen met het openbaar vervoer komen, want wij brengen de tenten naar het evenement. Van de oude tenten maken we weer kartonnen kliko’s, of het wordt gerecycled. Als je die twee cycli naast elkaar legt is het bijna niet te ontkennen dat het verschil gigantisch is.
Ik zou heel graag het IKEA voor karton willen worden: karton toegankelijk maken voor het grote publiek.
Waar zie jij vooral kansen met karton?
Karton bestaat in zoveel verschillende vormen. Als consument zie je meestal de dozen van waardeloze kwaliteit: zet ze buiten in de regen en binnen een uurtje zijn ze weg. Ons karton is veel steviger en er is nog veel meer mogelijk met karton. Ik vind dat er nog weinig in productvorm beschikbaar is. Daarom maken we nu ook kartonnen producten voor thuis en voor bedrijven. Van lampen tot bedden en speelgoed. Kinderen groeien snel uit speelgoed en het is meestal van plastic gemaakt. Ons kartonnen speelgoed kan zo weer terug de papierbak in. Dat is precies wat we leuk vinden: kijken hoe we karton als materiaal kunnen inzetten als deel van de klimaatoplossing. Er zijn veel zoektochten naar geschikte materialen en ik denk dat karton een serieuze oplossing is. We pionieren daarin.
Wat mij drijft: hoe kun je mensen een duurzame keuze laten maken, zonder dat ze het doorhebben? Want zo bereik je de massa.
Hoe zet jij mensen aan tot duurzamer gedrag?
Wat mij drijft: hoe kun je mensen een duurzame keuze laten maken, zonder dat ze het doorhebben? Want zo bereik je de massa. We proberen hier bij KarTent altijd te zoeken naar een alternatief voor iets wat nog niet duurzaam is. Maar we willen niet dat mensen onze producten kopen ómdat deze duurzamer zijn, maar omdat het iets anders is: het is tijdelijk, je kan er snel vanaf, het is goedkoper. Neem bijvoorbeeld onze kartonnen bedden: je hebt geen schroeven, bouten of spijkers nodig, je krijgt het in een postpakketje en tilt het zo je kamer is.
Hoe gaan jullie verder in de toekomst?
We zijn nu met z’n zessen en tijdens evenementen werken we met ‘the heroes’, onze vrijwilligers die meehelpen in ruil voor een gratis festival.. Zodra festivals weer mogelijk zijn, willen we de tent handzamer maken om mee te nemen. Voor de webshop zou ik heel graag het IKEA voor karton willen worden. Dus veel producten ontwikkelen en op die manier kartonnen spullen toegankelijk maken voor het grote publiek. De producten die we nu maken zijn te vinden op kartent.com.