Met een profielwerkstuk over eerlijke kleding begon de interesse van Lynn in een betere wereld. Naast dat ze lid is van het Jonge Klimaatpanel doet ze nu een internationale studie over duurzame veranderingen. Samen met studiegenoten werkt ze op dit moment aan een project over de energietransitie, maar in de toekomst zou Lynn willen werken aan de voedseltransitie. Gezonder en duurzamer eten én voor meer mensen meer voedselzekerheid.
Over Lynn
- studeert Global Projects and Change Management in Zwolle
- woont samen met 80 andere studenten “in een duurzame bubbel” op de campus
- bezig met de energietransitie ‘sexy’ maken voor Nieuw Energie Overijssel
- deed in een tussenjaar vrijwilligerswerk voor Xeración in Spanje
- Houdt van spelletjes spelen, rondtrekken en nieuwe plekken ontdekken
Waarom ben je lid van het Jonge Klimaat Panel?
Ik ben veel bezig met het klimaat en toen ik over de JKB las in de Trouw dacht ik: dit is interessant! Ik vind het belangrijk dat mijn stem vertegenwoordigd wordt in de politiek en dat in duurzaamheid de stem van het aantal jongeren groeit. Samen staan we sterker en kunnen we de politiek laten zien dat heel veel jongeren zich hiermee bezighouden. Het is heel leuk om mee te doen, vooral omdat ik dingen te weten kom waar ik nog niks van wist.
Het Jonge Klimaatpanel
Iedere vier weken vragen we het Jonge Klimaatpanel om mee te denken over het klimaatbeleid en andere klimaatvraagstukken. De resultaten nemen we mee in onze gesprekken met de politiek.
Wil je meer weten over het Jonge Klimaatpanel of meedoen? Kijk hier!
Hoe is je interesse voor het klimaat ontstaan?
Op de middelbare school heb ik met een vriendin een campagne opgericht om meer bewustzijn te creëren over de kledingindustrie. Via Instagram en een handtekeningenactie wensten we dat kleding eerlijk wordt gemaakt. We zijn toen naar een grote kledingketen gestapt en hebben daar onze boodschap op de stoep gekrijt. Daar waren ze niet blij mee, maar hierdoor konden we ze wel even spreken. Uiteindelijk verschoven ze de verantwoordelijkheid naar de fabrieken.
Deze actie heeft bij mij het idee aangewakkerd dat het systeem waarin we leven niet helemaal klopt. Daarom heb ik na de middelbare school een tussenjaar genomen en vrijwilligerswerk voor een culturele jongerenorganisatie gedaan. Zij houden zich veel bezig met klimaatverandering en daar ben ik mij toen meer in gaan verdiepen. Met andere vrijwilligers zijn we workshops gaan geven om meer awareness te creëren.
In het kapitalistisch systeem waarin we leven is het belangrijk om je stem te laten horen. Door geld uit te geven aan duurzame producten stem ik elke dag met mijn geld.
Hoe draag jij een steentje bij aan een beter klimaat?
Op dit moment ben ik vooral geïnteresseerd in de voedselindustrie en hoe ik hier duurzamere keuzes in kan maken. In het kapitalistisch systeem waarin we leven is het belangrijk om je stem te laten horen. Door geld uit te geven aan duurzame producten stem ik elke dag met mijn geld. Ik besteed het aan iets waarmee ik bijdraag aan het milieu en aan de maatschappij.
Ik koop zoveel mogelijk veganistisch, lokaal en verpakkingsvrij. Om boodschappen op een toegankelijke manier te doen ga ik veel naar de markt toe. Het is bizar hoe bijna alles in een supermarkt niet bijdraagt aan een betere wereld en dat veel mensen hier niets van weten. Het was wennen om op een andere manier boodschappen te doen, maar de truc is om het als een hobby te zien. Ik vind het erg leuk en voel me er goed bij!
Wat zijn misverstanden als het gaat over klimaatverandering?
De grootste oorzaak van klimaatverandering is de manier waarop we leven. Als je het zo bekijkt is er eigenlijk altijd wel iets wat je kan doen. De verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij politici, bedrijven of de economie. Zij worden beïnvloed door ons en alle kleine inzetjes en acties doen er toe. Doe vooral wat goed voelt voor jou. Als dat niet het geval is, focus dan gewoon op iets anders.
Zijn er voordelen aan duurzaam gedrag die niet per se klimaat gerelateerd zijn?
Door bezig te zijn met duurzaamheid heb ik veel interessante en leuke mensen ontmoet. Het is leuk om te zien dat er veel meer mensen mee bezig zijn en dat geeft mij energie. Nadat ik met mijn oma en opa erover had gepraat hebben ze een week vegetarisch gegeten. Het is leuk om te zien dat je anderen positief kan beïnvloeden en je in gesprek kan komen met mensen waarvan je niet verwacht dat zij er ook mee bezig zijn.
Heb je tips voor anderen die duurzamer willen eten?
Ik zou willen meegeven dat het niet perfect hoeft te zijn. Of je nu iets kleins doet of wanneer je er zin en tijd voor hebt, probeer het gewoon en kijk hoe het is. Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om een nieuwe supermarkt of kleine lokale ondernemer te ontdekken. Zie het als een leuk experiment en ga vooral lekker uitproberen. Meer dan onze best kunnen we niet doen en blijf positief.