Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Timo (23) wil een wormenhotel voor studenten op de campus

1 dec, 2020 | Klimaathelden

Ook Timo wandelde tijdens de lockdownperiode in zijn buurt. Op een van zijn ommetjes kwam hij een raar voorwerp tegen. Hij vroeg zich af wat het was en is gaan googlen: een wormenhotel. Hij kwam terecht bij de organisatie achter het project en stuurde hen een bericht: Ik wil een wormenhotel op de campus zetten! Een wormenhotel is een duurzaam alternatief om etensresten te composteren samen met anderen uit de buurt.

Over Timo

  • Studeert Maritieme Techniek in Delft.
  • Woont op de campus met drie vrienden/studiegenoten, oftewel “een grote maritieme bende”.
  • Klust met zijn beste maat aan een jaren ‘70 brommer en sinds kort aan zijn eigen auto.
  • Windsurft, zeilt en geeft hier les in.

Hoe is je interesse voor duurzaamheid ontstaan? 
Waarschijnlijk dankzij mijn opa. Hij heeft 50 jaar geleden een huis laten bouwen op een berg in Zwitserland, middenin de natuur. Daar was ik een tijdje terug nog. Het simplistische bestaan, alles bij de natuur houden en zorgen dat je zo min mogelijk nodig hebt, vind ik heel erg leuk. Daarnaast voel ik me verantwoordelijk voor de aarde, klimaatverandering en hoe de aarde er over een paar jaar uit zal zien.

Wat zijn voordelen van duurzaam gedrag die niet per se klimaatgericht zijn?
Voor je carrière is het heel erg zinnig om iets van duurzaamheid af te weten of er interesse in te hebben, want over tien jaar zal de werkgelegenheid en wetgeving er anders uitzien dan nu. Iedereen moet mee met de tijd. Daarnaast denk ik dat je als mens er een stuk gelukkiger van wordt. Dat betekent niet dat je er continu mee bezig moet zijn. Het moet geen zorg worden, maar een uitdaging. Het kan heel erg motiveren om iets te doen waarmee je voor jezelf en de volgende generaties alles netjes achterlaat. 

Het gaat erom dat we bewust bezig zijn met onze omgeving en deze het liefst beter achterlaten dan hoe we het gevonden hebben. 

Hoe kwam je op het idee om een wormenhotel op de campus te zetten?
Studenten hier gooien alles bij het restafval. Dat is hartstikke zonde, want we kunnen onze groente en fruitresten beter besteden. Er wordt heel veel gestudeerd, dat is goed, maar verder wordt vaak weinig gedaan. Het gaat voor mij om het activeren van duurzamer gedrag. Iets wat niet teveel moeite kost, maar wel een verschil kan maken. Het wormenhotel is niet echt een gamechanger, maar het geeft wel een signaal af dat het niet zo moeilijk is om dingen te regelen. Het is een kwestie van doen en mensen meekrijgen. Het gaat erom dat we bewust bezig zijn met onze omgeving en deze het liefst beter achterlaten dan hoe we het gevonden hebben.

 Hoe heb je het aangepakt? 
Ik ben met een van de organisatoren van het project wormenhotel gaan praten. Je kunt voor vijf tot zesduizend euro een bak kopen met een jaar lang training erbij. Dit werkt goed en wordt veel gedaan, maar ik kan het niet betalen. Daarom ben ik een petitie gestart. Zo kon ik laten zien dat het een buurtproject is. De gemeente is enthousiast en heeft groen licht gegeven. We willen de plannen uitbreiden naar meerdere studentencomplexen als er genoeg draagvlak voor is. De grond is van TU Delft dus het is nog afwachten of zij meegaan. Een van mijn aanvragen bij een fonds is goedgekeurd en het zou mooi zijn als de gemeente ook financieel kan bijdragen.

Heb je tips voor mensen die zelf aan de slag willen met een wormenhotel?
Zoek het op internet op. Er is bijvoorbeeld een leuke video van het Klokhuis. Hierin leggen ze kort uit hoe je er zelf een kunt maken met gebruikte materialen zoals oude mayonaise containers van de cafetaria. Het enige lastige is goede compost met wormen erin vinden, want kopen is meteen heel duur. Misschien kun je eens langsgaan bij een boerderij of manege. Of als er een bestaand wormenhotel in de buurt is, kun je misschien om wat compost met wormen erin vragen. Gun de wormen tijd om te wennen aan hun nieuwe paradijs van lekkernijen. Maar vooral: gewoon lekker zelf beginnen!

 Het is goed om te bedenken wat het probleem is en bij wie je moet aankloppen, maar met goede ideeën kun je laten zien dat het beter is om te handelen.


Heb je een boodschap voor andere jongeren? 
Ik denk dat we een beetje moeten afstappen van de ‘Greta Thunberg-tactiek’: met je vinger wijzen van jij doet het fout en hebt het voor ons verpest. Het is goed om te bedenken wat het probleem is en bij wie je moet aankloppen, maar met goede ideeën kun je laten zien dat het beter is om te handelen. Dan krijg je iemand mee.

Nu zijn we jong en zitten we nog niet vast aan een bepaald werkregime of regulering. We kunnen in principe doen wat we willen. Dus start een project en kom je er na drie jaar achter dat het toch niet werkt, jammer dan en bedenk iets anders. Het ellenlange tobben en discussiëren over wat wel en niet werkt, op een gegeven moment moet je iets doen en fouten maak je toch. Ga gewoon lekker doen, je bent jong! En als je met iets begint en daar een goed gevoel van krijgt, kan dat best heel leuk zijn.


Wil je meer weten van het project wormenhotel? Kijk op wormenhotel.nl

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws