In 2019 lanceerde de Jonge Klimaatbeweging de Jonge Klimaatagenda 2.0. Deze agenda legt de visie van jongeren uit voor de toekomst. Hoe willen wij bijvoorbeeld wonen, werken en reizen in 2050? Hiermee was de uitdaging duidelijk! Maar hoe gaan wij daar komen? Daarvoor hebben we vijf transitieplannen geschreven. Deze plannen laten zien hoe wij bij onze visie in 2050 gaan komen! Dit doen we samen met al onze aangesloten jongerenorganisaties door het organiseren van klimaat dialogen of door input te verzamelen via enquêtes.
Deze plannen hebben nog niet alle oplossingen voor klimaatverandering, maar laten een deel van de oplossing zien. De komende tijd zullen meer van deze plannen volgen. Hiermee proberen we voor de politiek en het bedrijfsleven zo goed mogelijk duidelijk te maken wat het nu precies is wat jongeren zo belangrijk vinden.

Aniek Moonen
Bestuurslid Jonge Klimaatagenda
Transitieplan Mobiliteit – woon-werk verkeer
Om te zorgen dat onze planeet leefbaar blijft, moeten we onze leefstijl aanpassen. We moeten ons reisgedrag verduurzamen, zowel internationaal als in eigen land. Tijdens de coronacrisis hebben we een voorproefje gekregen van hoe duurzaam woonwerkverkeer eruit zou kunnen zien.
Read MoreTransitieplan leiderschap: we hebben leiders nodig, geen volgers
De klimaatcrisis is hier. Om een leefbare planeet door te geven aan volgende generaties, moet onze overheid lastige keuzes maken. We wachten al meer dan 50 jaar op ambitieuze klimaatactie. Het is nu tijd voor onze politieke leiders om te leiden in de klimaatcrisis, in plaats van te blijven volgen.
Read MoreTransitieplan voeding – De eiwittransitie: net zo belangrijk als de energietransitie, maar nog geen prioriteit?
Naast de energietransitie, zien jongeren dat er ook een verandering nodig is van vooral dierlijke eiwitten (zoals vlees, melk en kaas) naar meer plantaardige eiwitten (bijvoorbeeld groenten, noten en bonen).
Read MoreTransitieplan Onderwijs – Jong geleerd is oud gedaan, duurzaamheid integraal in het onderwijs
Om duurzaamheid overal in het onderwijs terug te laten komen, is het belangrijk dat het overal terugkomt in je vakken (curriculum) en het schoolsysteem
Read MoreTransitieplan Wonen – Van Grijs en Groen naar Groen en Blauw
In 2050 zijn onze steden duurzame en gezonde plekken om te wonen, te werken en je vrije tijd door te brengen. Hoe willen we dit bereiken?
Read MoreTransitieplan Mobiliteit – Een uitstootvrij mobiliteitssysteem in 2050
Jongeren willen graag van A naar B kunnen reizen, zonder daarbij CO2 uit te stoten. Daarnaast moet het ook voor iedereen in Nederland toegankelijk en betaalbaar zijn.
Read More